Kategorier
Grytprovsservice

Den andra januari år 2001

Den andra januari år 2001 skrevs nästan historia i regi av Värmlands Taxklubb.

Då genomfördes nämligen ett grytjaktprov där vår nyutbildade domare Urban Hasselberg tog sig an en rävsprängare på Rosenborgs gård utanför Säffle. En liten undersökning visade att det var ca. trettio år sedan som en sådan verksamhet varit aktuell inom klubben, för övrigt var det då en kusin till Urban vid namn Bo-Göran Westman som dömde på den tiden.

Tyvärr var det en tysk jaktterrier och inte en tax som startade på provet men ägaren Per Andersson, Säffle har lovat att skaffa sig en tax så att han även kan jaga ovan jord.

Tiken heter Nyckelvattnets Katinka S51091-99 och hon sprängde ut en räv som sköts av hundägaren själv efter ca. tjugo minuters arbete.

Domarens provberättelse blev följande:

”Grytet består av fem stycken ingångar i granungskog och vädret är grått med två plusgrader samt två decimeter blötsnö. Tiken släpps kl.12.05 på inspårad räv och går snabbt ner i grytet. Hon får kontakt kl.12.10 och det blir full fart med ideliga förflyttningar för tikens attacker.

Kl.12.30 har räven fått nog och lämnar grytet i hög fart för att skjutas av hundägaren. Tiken snabbt ut ur grytet och ruskar om en fullpälsad räv.

Sammanfattning: En rörlig lydig tik med bra skärpa, bra hörbart skall och fin storlek för grytjakt.”

Det bör tilläggas att tiken inte hade en skråma själv efter mötet med mickel.

[singlepic id=80 w=320 h=240 float=left]

De medverkande på grytjaktprovet: Sittande: Domaren Urban Hasselberg och hundägaren Per Andersson samt Nyckelvattnets Katinka.  Stående: Bernt Andersson samt markägaren Stefan Lindskog.

Lämna ett svar