Kategorier
Grytprovsservice

Grytjaktprov i regi av Värmlands taxklubb 2003

Den 6 september 2003 var vi med och skrev lite av historia tillsammans med Värmlands taxklubb. Vi hade nämligen anmält SNJ(D)CH Sönnarönas Lita till ett grytjaktprov, och det var minst trettio år sedan en tax hade gått ett sådant.

Domare var Urban Hasselberg och vi gick ut en dag med 15 graders temperatur och soligt väder. Första grytet som jag trodde mest på var naturligtvis tomt! Eftersom vi ändå var ute gick vi förbi ett annat på hemvägen och här blev det kontakt! Grytets beskaffenhet enligt protokollet var ”Två stycken ingångar i en grantätning i sluttande terräng. Markens beskaffenhet, sandblandad jord”.

[singlepic id=88 w=320 h=240 float=left]

”Provförlopp: Tiken släpptes kl.09.30 i en av öppningarna. Går direkt in i grytet som hon söker av. Kommer sedan upp i andra hålet, går snabbt ner i första hålet. Markerar med skall att hon har kontakt 20 meter in. Nedslag göres. Grävlingen skjuts av domaren efter 40 minuters väl utfört förliggararbete”.

Nämnas bör kanske att hade Urban haft en hand till, så hade också en något exalterad hundägare blivit fasthållen i nackskinnet!

Lita kan numera också titulera sig SJ(GF)CH (som betyder grytjaktchampion, förliggare och inte graverande fel!) i tillägg till sina drevchampionat.

Lämna ett svar